Business Finlandin blogi

Sanon suoraan, että Suomessa on tehty monta asiaa väärin digitaalisen tulevaisuutemme rakentamisessa, mutta mitään ei ole vielä menetetty. Toisin kuin ennen vanhaan, on pakko heittää hyvästit muiden maiden tekemisten seurailulle ja otettava itse johtava rooli digikehityksessä. 

Pekka SivonenSuomella on kaikki osaaminen mitä tarvitaan olla mallimaa tekoälyn ja alustatalouden ratkaisujen kehittämisessä ja hyödyntämisessä. EU-puheenjohtajakauden lähestyessä viestimme pitää olla kristallinkirkas Eurooppaan ja koko maailmalle.

Suomi on paras paikka tehdä digitalisaatioon liittyvää tuotekehitystä, testata, investoida ja rakentaa sekä osallistua ekosysteemeihin. Tämän toteuttamiseksi Suomi tarvitsee kotimaisen osaamisen lisäksi alustatalouden ulkomaisia huippuasiantuntijoita, paljon lisää avointa dataa sekä aiempaa tuntuvasti enemmän radikaalien innovaatioiden ja kokeilujen rahoitusta. Ei se ole sen kummempaa. Mutta jos akuutteja ongelmia pitää listata, niin tarvitsemme per heti 1 000 tekoälyn ja alustatalouden hallitsevaa huippukoodaria Suomeen. Muutaman vuoden kuluessa nykyinen 10 000 ICT-ammattilaisen hoitamaton ongelma tarkoittaa 50 000 hengen vajetta ja silloin olemme jo nesteessä.

Mikä on pilipalisaatio? Se tarkoittaa sitä, että olemassa olevan rakenteen päälle tehdään vaikka sovellus. Se ei muuta asian ydintä eli tapaa jolla toimimme ollenkaan. Digitalisaatio sen sijaan on perinpohjainen muutos ajattelu- ja toimintatavoissa sekä liiketoiminnan malleissa. Ei pitäisi olla epäselvää kumpi yllä mainituista gigaluokan murroksista tulee vastaan joka ikistä yritystä maailmassa ennemmin tai myöhemmin.

Tammikuussa startannut Tekesin ja Finpron yhdistelmä Business Finland on keskeisessä roolissa Suomen tulevaisuuden rakentamisessa. Business Finland tarjoaa tutut innovaatiorahoitus-, verkosto- ja kansainvälistymispalvelut. Ensimmäinen iso siirtomme on kevään aikana käynnistyvä AI Business -ohjelma, jossa rahoitetaan tekoälyyn ja alustatalouteen perustuvia kehitysprojekteja ja testialustojen sekä ekosysteemien rakentamista 160 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana. Samalla houkuttelemme globaalisti parhaat osaajat tänne. Yhtä lailla Business Finlandin intressinä on tuoda yhteen innovatiiviset pienet ja suuret yritykset globaaleine kanavineen ja julkisena rahoittajana jakaa innovaatioiden kehittämisen riskiä. Mainitusta 160 miljoonan kokonaissummasta olemme varanneet 60 miljoonaa käytettäväksi dataan pohjautuviin, uusiin liiketoimintoihin tähtääviin kasvumoottoreihin (linkki: https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/2017/kasvumoottorit-pyorahtavat-kayntiin-vuonna-2018/). Niille näemme miljardiluokan potentiaalin uusina liiketoimintoina.

Otan esimerkin julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä. Todella mielenkiintoinen suomalainen analytiikka-alan kasvuyritys Bigdatapump, läsnä mm. Ratkaisu18-tapahtumassa vink vink, on kehittänyt tuotteitaan ja palvelujaan innovaatiorahoituksella sekä saanut kansainvälistymiseen asiantuntijaneuvoja Business Finlandilta. Nyt yritys toimii nimellä CGI Advanced Analytics Solutions, saa käyttöönsä globaalit kanavat ja loppu tulee olemaan historiaa. Tämä on se mitä Suomi tarvitsee näin digitalisaation aikakaudella. Go bold or go home!

Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa isossa kuvassa? Alla olevaa videota käytän ympäri maailmaa Suomesta kertoessani ja osaamistamme myydessäni. Videolla näet Suomen noin kymmenen vuoden sisällä. Kaikkia esillä olevia teknologioita kehitetään jo täällä ja tällaista osaamista me haluamme muulle maailmalle myydä kunnon hintalapulla varustettuna. Tee matka tulevaisuuteen nyt. Nähdään Ratkaisu18-tapahtuman Innovate-osastolla!

Finland defining the next 100 years

Pekka Sivonen on digitalisaatiosta vastaava johtaja Business Finlandissa.

 

Business Finland on Ratkaisu18-tapahtuman Innovate-kumppani. Tapaat Business Finlandin asiantuntijoita Innovate-alueen kumppanipisteellä.